pirmdiena, 2011. gada 31. janvāris

Nedaudz par krāsām...

Uzdūros rakstam. Šķita interesanti.
 
Cilvēkam piedzimstot, viena no pirmajām maņām ir krāsu sajūta — pat māti bērns sākumā uztver kā krāsas, smaržas un garšas apvienojumu. Pirmās krāsas, ko mazulis uztver, ir sarkanā un dzeltenā, jo tām ir viszemākā frekvence.
Pieaudzis cilvēks krāsas vienlaikus uztver trijos līmeņos: apzinātajā (ceļa zīmes), zemapziņas (sarkanais — drosme, zilais — saprāts) un bezapziņas (sarkanais paātrina pulsu, zilais — palēnina). Katrai krāsai ir arī sava vibrācija, līdz ar to ķermenis krāsas uztver ne tikai ar redzi, bet ar katru ķermeņa šūnu. Un, aizpildot savu dzīves telpu ar vajadzīgajām krāsām, iespējams ievērojami ietekmēt gan savu, gan apkārtējo cilvēku pašsajūtu.
Krāsu terapija (jeb hromoterapija) ir krāsu iedarbība, kuras mērķis ir atjaunot organisma darbību, tā ir pietiekami populāra un plaši tiek izmantota stresa stāvokļu profilaksē, galvassāpju, miega traucējumu, hroniskā noguruma sindroma, neirožu, elpošanas orgānu saslimšanu, kustību traucējumu, kuņģa-zarnu trakta, sirds-asinsvadu un acu saslimšanu, vairogdziedzera disfunkcijas, locītavu slimību un citu saslimšanu ārstēšanā.
Krāsu terapiju izmanto arī kosmetoloģijā. Krāsas labvēlīgi iedarbojas uz ādas ārējo un iekšējo stāvokli, lieliski attīra un stimulē imūnsistēmu, uzlabo cilvēka vispārējo stāvokli un ārējo izskatu.
Krāsu ārstnieciskā iedarbība ir saistīta ar noteikta garuma viļņu svārstību ietekmi uz mūsu orgāniem un psihiskajiem centriem. Speciālisti uzskata, ka daudzu slimību mehānismu nosaka organisma līdzsvara traucējumi, tai skaitā arī krāsu līdzsvara, krāsu sajaukuma, noteiktas krāsas deficīta, kas ir nepieciešama orgānu un psihisko funkciju līdzsvarotai darbībai.

Piemērs, kā noteikt kādas krāsas deficīts valda Jūsu organismā.
Uzrakstiet savu vārdu un uzvārdu un katram burtam atrodiet atbilstošo krāsu. Par harmonisku tiek uzskatīts cilvēks, kura vārdā ir visas varavīksnes krāsas. Un tās krāsas, kuras vārdā un uzvārdā trūkst, jācenšas kompensēt, tās uzņemot ikdienā.
Krāsa Burts
Sarkana A, G, Ļ, T
Oranža Ā, Ģ, M, U
Dzeltena B, H, N, Ū
Zaļa C, I, Ņ, V
Gaišzila Č, Ī, O, Z
Tumšzila D, J, P, Ž
Violeta E, K, R
Rozā Ē, Ķ, S
Zelta F, L, Š
Atgriežot iztrūkstošo krāsu vai attīrot to no nevajadzīgiem piemaisījumiem, var atjaunot organisma līdzsvaru. Arī reklāmas speciālisti zina, ka produkta ārējā apvalka (iesaiņojuma) krāsas maiņa var pilnīgi savādāk ietekmēt pircēju.

Psihologi ir pierādījuši, ka noteiktas krāsas mums apkārt var palīdzēt paveikt noteiktus uzdevumus. Piemēram, ar fiziskiem vingrinājumiem vislabāk nodarboties siltu krāsu ielenkumā - sarkanās un oranžās, bet mierīgās gaiši zilā un zaļās krāsas ir ideālas garīgam darbam.
Krāsu terapija balstās uz katras krāsas individuālajām īpašībām
sarkans.jpg - 2.8 KB 
- visaktīvāk ietekmē cilvēku, atmodina viņa fiziskos spēkus, enerģiju, vēlmi dzīvot. Sarkano krāsu izmanto īslaicīgai darbības aktivizācijai. Visu toņu spilgti sarkano iesaka anēmijas, menstruālo sāpju, pazemināta asinsspiediena, locītavu sāpju, saaukstēšanās, seksuālo traucējumu gadījumos. Sarkanā krāsa stiprina imūnsistēmu, to plaši lieto skaistumkopšanā — tā atjauno ādu, aizkavē grumbu rašanos, palīdz novērst celulītu un pinnes.
roza.gif - 328 B 
 - simbolizē beznosacījuma un neierobežotu mīlestību. Sekmē pieķeršanās sajūtas rašanos, pastiprina juteklību. Visbiežāk šo krāsu izvēlas sievietes.
oran.jpg - 1.18 KB
- veselības krāsa. Stimulē sabiedriskumu un labestību, rada možu, jautru garastāvokli. Krāsa tiek izmantota gadījumos, kuros īsā laika posmā ir jāpaveic lieli darba apjomi un arī lielu emocionālo un intelektuālo slodžu brīžos. Oranžais labvēlīgi iespaido liesu, aizkuņģa dziedzeri, tievo zarnu un plaušas. Visa oranžā gamma ir lieliskas zāles pret depresiju. Nepatika pret šo krāsu norāda uz bailēm un nedrošību doties uz priekšu.
dzeltens.gif - 328 B
– apveltīta ar līdzīgām īpašībām, nostiprina, tonizē, atdzīvina, atver cilvēku ārējām pozitīvām ietekmēm, palīdz paildzināt labu noskaņojumu. Tā ir cerību un optimisma krāsa. Līdzīgi sarkanajai un oranžajai palielina darbspējas. Plaši zināmas tās ārstnieciskās īpašības attiecībā uz gremošanas orgāniem un aknām. Dzeltenā krāsa vairo apetīti.
zals1.jpg - 2.32 KB
- neitrāla, maiga, nomierinoša. Ne velti cilvēks atslābinās mežā, koku un zaļumu ieskauts, pastaigājoties pa zīdaino zāles paklāju. Krāsu terapijā zaļā krāsa pozitīvi iedarbojas uz redzi, noņem garīgo un fizisko saspringumu, stabilizē spiedienu, atbrīvo no galvassāpēm un migrēnas, atjauno šūnas, palīdz sirds-asinsvadu traucējumu gadījumā, sniedz miera sajūtu, sekmē gremošanu.
Ja bērnam nepatīk šis tonis, viņš ir neapmierināts ar savu emocionālo stāvokli, viņam ir nesaprašanās un smagas savstarpējās attiecības ar ģimenes locekļiem. Ja sāk strādāt ar šo krāsu, vieglāk ir kliedēt negatīvās emocijas. Šī krāsa iedarbojas arī uz nervu sistēmu.
gaisi_zils.jpg - 1.62 KB
– pasīva krāsa. Debesu sfēras krāsa - sekmē dzīvības procesu atslābšanu un palēnināšanos, darbaspēju un emocionālā sasprindzinājuma pazemināšanos, miera sajūtu, palīdz izzināt pašam sevi un justies komfortabli vientulībā, rada iedvesmu. Nomierina nervu sistēmu, labvēlīgi ietekmē nogurušos un bezmiega mocītos, ārstē kakla un elpošanas sistēmas saslimšanas. Ideāla guļamistabā, kabinetā un vannas istabā.
zils.gif - 328 B
- pasīva, auksta un mierīga. Zilās krāsas ietekmē dzīvības procesu aktivitāte un darbspējas pazeminās, nomierinās emocijas, rodas tieksme uz apceri un pārdomām, un pat skumjām. Rada labvēlīgus apstākļus mierīgam, bet ne intensīvam garīgam darbam un pazemina noguruma sajūtu tā laikā. Pozitīvi ietekmē elpošanas orgānus, acis, ausis, degunu, regulē vairogdziedzera darbību, sekmē asiņošanas apturēšanu, ātru brūču sadzīšanu un vājina sāpju sajūtu. Pazemina apetīti.
Lavender.gif - 328 B
- vispasīvākā. Vājina dzīvības procesus, pazemina darbaspējas, mierina, tās pārmērīga iedarbība rada lieku miegainības un noguruma sajūtu. Aptur audzēju augšanu, atvieglo artrīta sāpes, sekmē patīkamus sapņus. Simbolizē nozīmīgas pārmaiņas un nepieciešamību pabūt vienatnē.
French_Vanilla.gif - 328 B
- simbolizē nodomu tīrību, pilnību, nevainību, attīrīšanos un spēku. Nostiprina un attīra visu organismu.
melns.jpg - 5.66 KB
- nomierina emocionāli saspringušus cilvēkus, "kliedē" konfliktus. Tās pārmērs, tomēr spēj izsaukt depresiju. Ir īpaši labvēlīga savienojumā ar balto krāsu. Šī gamma ne tikai līdzsvaro cilvēku, bet arī palīdz viņam pastāvīgi kontrolēt savu uzvedību, pareizi novērtēt esošo situāciju. Ja cilvēkam ir liela nepieciešamība valkāt melnu apģērbu, tad viņa dzīvē trūkst kaut kā ļoti svarīga. Pēc Freida teiktā, šī krāsa simbolizē mātes klēpi, kas bija drošākā vieta pasaulē. Melnā krāsa cilvēka dzīvē var traucēt un viņš var apzināties to, kā īsti viņam pietrūkst.
Cinnamon.jpg - 2.32 KB
– tiek uzskatīta par veselā saprāta krāsu. Mierīga, savaldīga. Rada siltuma izjūtu, sekmē mierīgu, maigu noskaņojumu, dzīves stabilitāti.
Kā izmantot krāsu ārstnieciskās īpašības ikdienas dzīvē?
Ikreiz taču nevar pārlīmēt tapetes. Speciālisti iesaka par noformējuma pamatu ņemt neitrālas krāsas tapetes, mēbeles, grīdu. Interjera mākslinieciskās detaļas: gleznas uz sienām, dvieļus, aizkarus - var bieži mainīt saskaņā ar savām vēlmēm un veselības stāvokli. Ja jums ir nepieciešama noteikta krāsa, tad varat skatīties uz šādas krāsas atklātni vai audumu.
Tāpat var izmantot arī savas garderobes iespējas. Izņemot izpratni par to, kas piestāv, bet kas nē, katram cilvēkam ir iekšējās izjūtas, kas pasaka priekšā, kādas krāsas apģērbu izvēlēties. Šo sajūtu nevajag apslāpēt. Var prognozēt, kas jūs sagaida dienā, kādus mērķus jūs sasniegsiet, un kāda būs jūsu pašsajūta, un izvēlēties tādas krāsas apģērbu, kas var palīdzēt. Padomājiet, kādu iespaidu jūs gribat atstāt uz citiem, un atkarībā no tā piemeklējiet drēbju krāsu. Piemēram, lasīt lekciju ir labāk zilu toņu apģērbā, ja jūs gribat piesaistīt kāda uzmanību, jums palīdzēs dzeltenā krāsa, sarkanie toņi piemēroti romantiskiem randiņiem.
Krāsas Jūsu apģērbā:
Sarkanā krāsa
Valkājiet, ja jūs gribat būt seksuāls, jūsu enerģētiskais potenciāls ir krities, un tam nepieciešama papildus enerģija, jūs gribat aizstāvēt savus uzskatus vai paātrināt notikumu gaitu. Nevalkājiet, ja jūs nervozējat, ir slikts noskaņojums un viss kaitina.
Oranžā krāsa
Valkājiet, ja jūs gribat saņemt baudu un paaugstināt savu juteklību, jums vajag sakārtot savas emocijas, vēlaties paaugstināt savu radošo potenciālu. Nenēsājiet, ja vēlaties samazināt savu sievišķīgo šarmu, esat trauksmaina, gribat atpūsties.
Rozā krāsa
Nēsājiet, ja vēlaties sajusties sievišķīga un ievainojama, gribat, lai citi jūs uzreiz iemīlētu, vajag kādu uzmanīgi uzklausīt. Nevelciet, ja jūtaties nedroša.
Dzeltenā krāsa
Valkājiet, ja jūs mācāties, un jums ir vajadzīga skaidra galva, gribat ienest mazliet prieka savā dzīvē. Nevalkājiet, ja izjūtat bailes, negribat būt uzmanības centrā, vēlaties atpūtināt galvu.

Zaļā krāsa
Velciet, ja gribat paskatīties uz lietām no citas puses, just ap sevi vairāk telpas, justies pārliecinoši. Nevelciet, ja jūtat, ka jūsu dzīves temps ir pārāk lēns. Tāpat neiesaka nēsāt audzēju gadījumos.
Gaiši zilā, zilā krāsa
Nēsājiet, ja jūs vēlaties izstarot miera un pašpārliecinātības atmosfēru, jums jāpaziņo apkārtējiem kaut kas svarīgs. Nenēsājiet, ja jūtaties vientuļi, esat depresijā, pārāk kritiski attiecaties pret sevi un citiem.
Violetā krāsa
Valkājiet, ja gribat kaut ko mainīt savā dzīvē, esat dzīves mērķa meklējumos, gribat atbrīvoties no kaitīgiem ieradumiem un neveselīga dzīvesveida. Nevalkājiet, ja jūs vairāk sapņojat, tā vietā, lai kaut ko darītu, ja jūs pārdzīvojat bēdas, bet neatrodat savu emociju izeju, gribat būt patstāvīga.

2 komentāri:

  1. Mīļš paldies, Vilni! Interesanta informācija. Pārskatot burtus atklāju, ka mainot uzvārdu, esmu "pazaudējusi" trīs krāsas, kuru vibrācijas bija manā vārdā un uzvārdā. Pretī ieguvu trīskāršu pastiprinājumu zilajiem toņiem (aiz tam tāda mierīgāka esmu :D ), sarkanajam un dzeltenajam.
    Zaļā nebija iepriekš un nav tagad. Tas man ir atklājums un stimuls parūpēties, lai zaļā manā dzīvē ir vairāk! :)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies ,ļoti interesanti!:)
    Guvu vēl vienu apstiprinājumu tam ,kāpēc man sarkanā krāsa ir tik mīļa - tā dod enerģiju!!:))

    Un pilnīgi skaidrs ,ka man jāklausa savai vēlmei iegādāties sev ko gaiši zilu - dvēseles mieram!:)

    AtbildētDzēst