trešdiena, 2013. gada 20. novembris

23. novembrī plkst. 16.00 teātra namā "Jūras Vārti" notiks Sarmītes Krišmanes, Ainas Tobes un Gitas Priedes grāmatas "SPĒKA GADAGRĀMATA. Saules godu atslēgas" atvēršanas svētki.

Iedvesma izdevumam smelta lasītāju atsauksmēs par grāmatu un mūzikas disku "Spēka dziesmas", kuras atvēršanas svētki pirms gada Ventspilī pulcēja vairāk nekā 300 tuvus un tālus viesus no visas Latvijas.

Jaunais izdevums "SPĒKA GADAGRĀMATA. Saules godu atslēgas", tāpat kā "Spēka dziesmas", ir radīts Ventspilī, tā izdevēja ir latviskās dzīvesziņas biedrības "LATVE". Grāmata caur Sarmītes Krišmanes un Ainas Tobes pieredzes prizmu stāsta par astoņiem Saules godiem latviskajā dzīvesziņā - kad un kā tie svinami saskaņā ar mūsu senču tradīcijām.

Gadagrāmata-personīgais dienu plānotājs bagātināts ar astroloģes Gitas Priedes astroloģisko informāciju katrai dienai – Saules un Mēness dienām, Mēnesi zodiaka zīmē, čika laikiem, planētu aspektiem un astroloģiskajām prognozēm 2014. gadam. Grāmatai pievienots psiholoģes Sarmītes Krišmanes ierunāts meditāciju disks.

Ļaudonieša Valda Kļaviņa saullēktu fotogrāfijas, Mākslas akadēmijas studentes Aismas Graumanes akvareļi un zīmējumi, Ainas Tobes jostu raksti un pie grāmatzīmes piestiprinātais medaljons no tīra vara kalpos par iedvesmas avotu gadagrāmatas lietotājiem visa 2014. gada garumā. "Uzdrīkstamies apgalvot, ka līdzīga rakstura grāmata Latvijā līdz šim nav izdota un patiesi ceram, ka tā gūs tikpat plašu un pozitīvu rezonansi sabiedrībā kā latviskās dzīvesziņas biedrības "LATVE" iepriekšējais izdevums "Spēka dziesmas," pauž biedrības valdes locekle Zane Boitmane-Priedēna.

"Mums ir būtiski, ka gadagrāmatas veidošanā, tāpat kā pirms gada krājuma "Spēka dziesmas" tapšanā, iesaistījušies ļaudis no visiem Latvijas novadiem. Sarmīte Krišmane pārstāv Kurzemi, Aina Tobe Vidzemi. Trešā autore - astroloģe Gita Priede ir rīdziniece, kas šobrīd dzīvo Zviedrijā. Valda Kļaviņa saullēktu fotogrāfijas un Aismas Graumanes akvareļi tapuši Latgalē, bet vara piekariņi ar Saules zīmi tapuši gan Zemgalē, gan Latgalē – tos ar rokām gatavoja folkgrupas "DĀRDI" jaunieši – Rihards Valters un Aisma Graumane – ar saviem draugiem. Un visi šie ceļi savienojas vienā – pie mums - Ventspilī," priecājas LATVEs valdes locekle Ilze Meiere.

Grāmatas atvēršanas svētkos koncertu sniegs folkloras kopa "Delve" (Limbaži) un postfolkloras grupa "Dārdi" (Rīga), par grāmatas tapšanu stāstīs tās autori un izdevēji. Koncertā Ventspilī "Delve" stāstīs muzikālus stāstus par seniem laikiem un lietām, par mūsu senču dzīvesveidu un dzīvesziņu. Savukārt grupa "Dārdi", kas klausītājiem pazīstama no grāmatai "Spēka dziesmas" pievienotā mūzikas diska, priecēs klausītājus ar gadskārtu dziesmām.

Būs arī pārsteigums - audiovizuāla scenogrāfija ar latvju zīmēm no mākslas laboratorijas SAVIENOJUMS, tā ir konceptuāli jauna pieeja tradicionālajai kultūrai Latvijā.

Izdevums "SPĒKA GADAGRĀMATA. Saules godu atslēgas" būs nopērkams Jāņa Rozes grāmatnīcās visā Latvijā no 2013. gada decembra.